gemeente.jpg

December 2021

IMG 9022“Hoe gaat het met jullie?” Een vraag die we regelmatig krijgen. Het gaat goed met ons hier in Zuid Afrika! Het verlangen om onze naasten in dit land te mogen dienen was al een aantal jaar aanwezig. Maar eigenlijk was het er nooit de tijd voor... Wanneer wel? waar wacht je op? Bepaalde gebeurtenissen of leeftijden? Zal het allemaal wel goed gaan? Een half jaar naar het buitenland met schoolgaande kinderen? Online de Nederlandse lessen volgen? Maar telkens weer komen dan die welbekende woorden uit Mattheus 6 in gedachten; dat we niet bezorgd hoeven te zijn. Onze Hemelse Vader weet wat wij nodig hebben!
Zo hebben wij dan toch in gebed de stap genomen om voor een half jaar  bij Goeie Hoop te gaan helpen. Wat zijn we dankbaar dat we deze stap mochten zetten. En dankbaar dat we tot nu toe kunnen zeggen,  “het gaat goed met ons hier in Zuid Afrika”.

Wim en Thom hebben inmiddels hun bouwkundige kwaliteiten al in mogen zetten voor het realiseren van onder andere de ingang voor het nieuw te bouwen dagopvang voor gehandicapte kinderen, het bouwen van carports op het terrein, het timmeren van een buiten ren en hok voor konijnen en herstelwerkzaamheden. Wim en Thom krijgen daarbij hulp van de onderhoudsman Christy en tuinman Angelo van Goeie Hoop. Ook zien de Goeie Hoop kids hoe Wim en Thom samenwerken met Christy en Angelo.  Ze zien hoe zij elkaar helpen, hoe ze leren van elkaar en elkaar nodig hebben.  Is dat geen mooi voorbeeld voor de Goeie Hoop kids om zo praktisch te mogen getuigen van een stukje naastenliefde, omgaan met elkaar? Ook een prachtige ervaring om zo intensief met de locals samen te werken. En op deze manier ons steentje bij te dragen voor de kinderen van Goeie Hoop!

Mireille en Jeanette helpen het opstarten van de bibliotheek in één van de zo vrolijke “Muizenberghuisjes”. De kinderen komen groep voor groep twee boekjes uitzoeken. Het is voor hen een uitje! Per twee komen de kinderen binnen. Ze maken even een praatje, krijgen aandacht van ons en we luisteren geduldig naar hun verhalen. Vervolgens huppelen ze weer vrolijk zwaaiend het huisje uit. Prachtig om te zien! Maar wat gaat er toch allemaal schuil achter die vrolijke snuitjes...?

Langzaam aan vertellen de kinderen het een en ander..
We brengen het in gebed bij de Heere. Gods weg met kinderen, met mensen...
En dat we toch dat ene kleine druppeltje voor deze kinderen  mogen zijn tot eer van Hem!

Jeanette loopt stage bij ElizaYo.  Henrien, een Nederlandse juf helpt onder andere kinderen uit de township bijscholen zodat deze kinderen  het niveau krijgen om naar school te kunnen. Daar luisteren de kinderen naar een bijbelverhaal, bidden en gaan aan het werk.

Mireille gaat met Kristine mee naar een township waar een koffieochtend/bijbelstudie gegeven wordt. Hier was al een bijbelclub voor kinderen maar nu ook voor de moeders van deze kinderen. Hier hebben we met de vrouwen een bijbelstudie, zingen, knutselen en drinken we koffie! Kristine is vanuit Nederland uitgezonden en werkt hier voor Helderberg Uitreik.

Het leven hier in Zuid Afrika is niet te vergelijken met ons leven in Nederland. Het begint al met het straatbeeld. De townships wat meteen opvalt als je vanaf het vliegveld komt. Maar ook in de straten zijn veel “tentenkampjes” gebouwd, tegen een muur of rondom een boom..
Dan klagen wij maar niet als we weer een keer loadshedding (stroomuitval) hebben...
Bij stoplichten staan bedelende mensen.  Het is verdrietig om te zien dat zoveel mensen hier in armoede leven. We proberen ook hierin praktisch dat ene kleine druppeltje te zijn door bijvoorbeeld na het eten ook een bakje naar deze mensen te brengen. Wat beseffen wij ons juist op die momenten wat een overvloed wij mogen genieten. Maar tegelijk ook dat deze “overvloed” niet verzadigen zal! Wat is Jezus daar dan ook duidelijk in, in onder andere heel Johannes 6. “Ik ben het Brood des levens; wie tot Mij komt, zal beslist geen honger hebben, en wie in Mij gelooft, zal nooit meer dorst hebben”.

Bij deze willen we iedereen hartelijk danken voor het meeleven op welke manier dan ook, gebed, een berichtje, giften.. Wij voelen ons hierdoor zeker gesteund!

Een hartelijke groet vanuit Zuid Afrika,

Wim, Mireille, Thom, Jeanette en Amohelang Schuurman


Familie Schuurman