gemeente.jpg

Zondag 11 december is de diaconiecollecte bestemd voor ‘Stichting HOE’.

Winter in Oost-Europa. Ieder jaar vraagt Stichting Hulp Oost Europa in deze periode aandacht voor kwetsbare mensen in Oost-Europa die in deze periode door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne extra geconfronteerd worden met hun armoede.

Diaconaal medewerker Tünde Barabás in Roemenië verwacht dat de nood van arme, kwetsbare mensen tijdens de komende wintermaanden weleens veel hoger kan zijn dan het afgelopen jaar. “In het afgelopen jaar is alles echt veranderd.
Helaas heeft de Russisch-Oekraïense oorlog ook in Roemenië ingrijpende gevolgen. De inflatie is enorm gestegen. De prijs van voedsel is minstens zes keer gestegen, en in sommige gevallen tien keer.

Inkomens daarentegen stagneren of stijgen minimaal. Banen verdwijnen. Veel mensen worden werkloos. Men ervaart het leven als uitzichtloos. Steeds meer mensen hebben ondersteuning nodig. Vergeleken met vorig jaar is het aantal hulpbehoevenden met ongeveer 10 procent gestegen.”

Een van de programma’s voor gezinsondersteuning is het wintervoedselpakket, waarmee men probeert arme en kwetsbare gezinnen van basisvoedsel te voorzien en zo het leven leefbaarder te maken.
Wij mogen onze ontvangen rijkdom delen met onze naaste in Oost-Europa en op die manier omzien naar die ander. Het is ons voorrecht dat we elkaar zo kunnen dienen en gehoor geven aan de roeping om recht te doen en gestalte te geven aan een stukje zichtbaarheid van het Koninkrijk.

Van harte deze collecten bij u en jou aanbevolen!
Uw en jouw diaconie