De kerk, de kerkelijke gemeente, is in principe een veilige plaats om te zijn. In de kerkelijke gemeente zijn er vele momenten en plaatsen waar persoonlijke ontmoetingen plaatsvinden. Deze ontmoetingen kunnen in formele, maar ook in informele zin plaatsvinden. Toch is veiligheid en geborgenheid daarbij niet altijd vanzelfsprekend gegarandeerd. Ook binnen kerken en kerkelijke gemeenten en relaties komt helaas seksueel en machtsmisbruik voor.

In de pastorale situaties kan misbruik of grensoverschrijdend gedrag voorkomen. Het gaat in zo’n situatie dan altijd over het misbruik van macht of vertrouwen door een pastor, een kerkelijk functionaris of vrijwilliger ten opzichte van een gemeentelid in de vorm van seksuele handelingen of -toespelingen of het uitnodigen tot seksueel contact dan wel andere vormen van intimiderend gedrag, meestal onder druk van geheimhouding.
Als in de gemeente iemand behoefte heeft aan een vertrouwelijk gesprek rondom dit onderwerp, fungeert de interne vertrouwenspersoon dus als eerste aanspreekpunt.
De vertrouwenspersonen voor onze gemeente zijn dhr. en mevr. van den Beukel. Indien gewenst zijn zij te bereiken op het
e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Een interne vertrouwenspersoon ziet het als primaire taak om te luisteren naar het verhaal dat de betreffende persoon wil vertellen. Zij nemen serieus kennis van de signalen die afgegeven worden. Een tweede taak is dat de vertrouwenspersonen kunnen helpen om betreffende personen te begeleiden naar andere instanties met specifieke expertise in de hulpverlening. Als derde punt dat de vertrouwenspersonen ondersteunen in het bespreekbaar maken van onderwerpen die in relatie staan met grensoverschrijdend gedrag.

De Protestantse Kerken in Nederland zijn aangesloten bij: ‘Meldpunt seksueel misbruik in de kerk’ (https://smpr.nl/ ). Via dit meldpunt kunt u gebruik maken van een externe vertrouwenspersoon als u een situatie van misbruik wilt bespreken of melden.