gemeente.jpg

Beste jongere,
Binnenkort start het winterwerk 2019 / 2020 en daarmee ook de catechese voor jongeren van 12 t/m 18+ weer. Onderstaand de data en tijdstippen waarop we jullie graag willen ontmoeten. Een persoonlijke uitnodiging valt voor 1 oktober bij je op de deurmat! (de data worden gepubliceerd zodra deze bekend zijn)

Medio oktober hopen we weer te beginnen met de catecheses.
Let op: je leeftijd op 1 oktober 2019 is bepalend.

Catechisatie  Follow Me!     
..... voor wie?
  Voor jongeren van 15 t/m 17 jaar.                                                           Naar flyer Follow Me!
..... wanneer?  Op de maandagmiddag tussen 17.00 uur en 18.00 uur, voor alle data zie de tabel hieronder.
Wil je Jezus volgen of heb je nog twijfels? Is je geloof belangrijk voor jou of heb je er weinig mee?
Kom dan naar de catechisatie Follow Me! en ontdek dat je er niet alleen voor staat ....
Iedere maandagmiddag beginnen we met een plenair gedeelte. Hierna gaan we uiteen in mentorgroepjes.
Voel je vrij en doe ook mee!

Als je de belijdeniscatechisatie wilt volgen, neem dan contact op met Ds. Gerling,
telefoon (038)763 30 33, E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Voor meer informatie over de catecheses kan je contact opnemen met jeugdouderling 14-, Harold Prins,
Telefoon 06-38 56 49 31 of ga naar E-mailadrres op pagina Contact 

Over de catechisaties seizoen 2019 / 2020
Zoals je elders kunt lezen hebben we in 2019 het onderzoek naar ons jeugdwerk afgerond. Daarin stonden ook adviezen die betrekking hebben op de catechisaties. Denk daarbij aan het advies om de groepsvorming van de jongeren te stimuleren en om de ouders beter te betrekken bij de catechisaties. Dat laatste ook voor de praktische organisatie als bijvoorbeeld de catechisatietijden. Naast deze adviezen hebben wij er ook mee te maken dat er in de komende jaren een krimp is in het aantal tieners.

De eerste proef met de mentorcatechisatie bij de groep van 15-17 jaar was ook een direct gevolg van het jeugdwerkonderzoek. De proef met de mentorcatechisatie is door de catechisatiecommissie en mentoren als positief ervaren. De actieve betrokkenheid van de tieners is hoger en het programma komt beter tot zijn recht. Daarnaast blijkt uit de gehouden enquête onder de jongeren dat de groep die naar mentorcatechisatie ging een positiever beeld laat zien (zie voorgaand artikel). Ondanks dat er ook wel kritische reacties zijn geweest zijn wij over het algemeen positief.

Voor het komende seizoen is dan ook besloten om over te gaan op mentorcatechisatie van 12-18 jaar. Daarnaast wordt de groepsverdeling gelijk aan het club-/jv-werk. Om meer rekening te houden met de grote verschillen tussen de tieners en om het groepsproces beter tot zijn recht te laten komen wordt het leeftijdsverschil beperkt tot 2 jaar.

De momenten zijn misschien wel het lastigste en de meningen lopen daarover ook uiteen. Heel duidelijk is de wens om twee momenten per leeftijdsgroep te hebben. Alleen botst dit met de wens om de leeftijdsverschillen te verkleinen, de groepsvorming te stimuleren en het feit dat de instroom van tieners kleiner wordt. Het is daarom niet verstandig en niet houdbaar om dubbele momenten te realiseren.

Er wordt dus per leeftijdsjaar één moment aangeboden.
De catechisaties worden gegeven vanaf 18 uur. Dit is voor iedereen een haalbare tijd. De mentorcatechisatie duurt een uur en de andere catechisaties duren drie kwartier.

Mentorcatechese, club of jv en tijden
Klas 1 en 2 vo (12 en 13 jaar)                             De Kandelaar dinsdag 18.00 uur
Klas 3 en 4 vo (14 en 15 jaar)                             Eben Haëzer maandag 19.00 uur
Klas 5 en 6 vo, mbo 1 en 2, hbo 1 (16 en 17 jaar) Elhanan (JV 16+) dinsdag 19.00 uur

Daarnaast blijft er ‘gewone’ catechisatie voor:
• Catechese 18+ op dinsdagavond 20.00 uur
• Belijdeniscatechese op maandagavond 20.00 uur

Voor het komende seizoen zijn wij daarom op zoek naar ongeveer 5 nieuwe mentoren. Een mooie taak om van oktober tot maart elke week een uurtje te mogen optrekken met de tieners in onze gemeente. We maken gebruik van de methode Follow Me. De predikant verzorgt de inleiding waarna we in groepjes verder over nadenken.
De Catechisatiecommissie (Reageren kan via jeugdouderling Harold Prins)